EEN NEUS OP POOTJES

Een neus op pootjes

Iedereen heeft wel een opmerking waar je wat stekelig van wordt. Bij mij is dat de vraag ; “hoe krijg je dat eruit?” De eigenaar praat dan over zijn hond alsof je daar een vlekje uit kunt poetsen, waar je even het juiste wasmiddel voor moet vinden.

Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat gedrag voortkomt uit een behoefte of emotie en dat het 9 van de 10x gaat om gedrag wat wij ooit nuttig vonden en waar door ons mensen generaties lang op is geselecteerd. Dat gedrag zit in de genen en is er dus niet uit te poetsen…ook niet als jij er chagrijnig van wordt…of geen tijd voor hebt.

Een hondenras kiezen wat is gefokt om op klein ‘ongedierte’ te jagen is dus misschien niet zo handig als je perse elke avond je konijnen samen met je terriër los wil laten lopen in de woonkamer?

Dat de gemiddelde Golden retriever graag zwemt is ook iets om over na te denken VOORDAT je de hond 14 jaar op de huid gaat zitten als hij ‘happy de peppie’ naar een sloot rent.

Telkens zie je weer verbazing op het gezicht van hondeneigenaren als je vertelt dat hun hond uit werklijnen geen 9 tot 5 mentaliteit heeft maar een workaholic is. Een eigenschap waar generaties lang op is geselecteerd. Gefeliciteerd, u hebt een toppertje, uw 200 schapen zijn veilig! Waar in uw flat heeft u de 200 schapen trouwens verstopt?

En het kan nog erger, zo lees en hoor ik regelmatig de vraag ‘mijn hond snuffelt zoveel, hoe krijg ik dat eruit?’ Het eerste wat ik dan denk is; ‘hoe krijg ik bij de eigenaar deze kortzichtigheid eruit?’ We hebben het over gedrag wat een hond een hond maakt!!

Niet alles is maakbaar! Het draait om respect voor het dier in wat hij is; je vraagt een vis ook niet om te wandelen!