Belangenverstrengeling en eenheidsworst
Eenheidsworst en belangenverstrengeling in hondenland?
Vandaag kwam het nieuws binnen dat Edupet het opleidingscentrum Annorlunda overneemt. Edupet staat nauw in verbinding met Prins Petfoods en hiermee komt er een einde aan de onafhankelijkheid en het unieke karakter waar Annorlunda jarenlang voor stond.
De argumenten voor dit soort overnames zijn vergelijkbaar met die van verzekeringsmaatschappijen die dierenartspraktijken overnemen:
•“We hebben meer financiële middelen en kunnen zo kwaliteit waarborgen.” (bijvoorbeeld in lesmateriaal, bijscholing, apparatuur en locaties).
•“We krijgen meer naamsbekendheid en bieden keuzemogelijkheden.”
Belangenverstrengeling
Edupet is verbonden aan Prins Petfoods. Hoewel een groot bedrijf die meerdere disciplines huisvest de illusie geeft van deskundigheid, worden wij steeds argwanender. Door zelf het dierwelzijn keurmerk uit te geven, hondenvoer te produceren en tegelijkertijd opleidingen, bijscholingen aan te bieden, lijkt het erop dat Edupet een ‘keurder van eigen vlees’ is. Je kunt je terecht afvragen hoe betrouwbaar dit keurmerk dan is.
Verwateren van waarden
Veel bedrijven die worden overgenomen zijn juist succesvol geworden door de identiteit van de oprichters en hun specifieke waarden. Maar na overnames, waardoor organisaties groter worden, verwateren kernwaarden en wordt de unieke identiteit steeds minder zichtbaar. Besluitvorming wordt trager en minder daadkrachtig, omdat rekening gehouden moet worden met diverse belangen. Terwijl het bij kleinere organisaties zoals de NVGH, waar minder belangen spelen, al lastig kan zijn om een gedragscode op te stellen door het verschil in waarden en visies.
Keuzevrijheid
Hoewel vaak wordt beloofd dat opleidingen “naast elkaar blijven bestaan,” laat de geschiedenis anders zien. De unieke en kenmerkende identiteit en waarden gaan verloren, de focus richt zich op naamsbekendheid en winst.
Een zorgwekkende ontwikkeling
Is dit écht een vooruitgang voor kynologische educatie en welzijn? Of dienen we hiermee vooral commerciële belangen en de macht van grotere bedrijven?
We hopen dat Annorlunda trouw blijft aan de kernwaarden en visie van de oprichters. Maar vergelijkbare overnames laten zien dat de focus vaak verschuift, en dat de unieke identiteit en waarden van kleine organisaties verloren gaan. Alleen door te blijven streven naar een sterke, onafhankelijke visie had Annorlunda een waardevolle bijdrage kunnen blijven leveren aan hondenland.
Welke opleidingen gaan in de toekomst nog meer naar Edupet?