De HUS

De HUS

Met enige regelmaat komen hondenuitlaatservices in de media. Door bijtincidenten, de regelgeving van natuurbeheerders en door berichten dat het welzijn van de hond in het geding zou zijn omdat je ‘maar’ met 3 honden per begeleider mag lopen.
Natuurbeheerders, zoals Staatsbosbeheer, zijn het zat, die HUS met ‘de roedel’! Wild in de bossen wordt opgejaagd, fietsers en wandelaars (met honden) worden geterroriseerd door de groepen honden.


Waarom in grote groepen?
Onder andere omdat hondeneigenaren geen reëel tarief betalen voor een kleinschalige opvang of het zorgvuldig uitlaten van hun viervoeter.
Verder heeft de gemiddelde HUS onvoldoende of vaak geen oog voor het welzijn van de hond en dus ook geen behoefte om het anders te gaan doen. En zo is het de regel om met zoveel mogelijk honden in een busje naar het bos te rijden. Het is geen schande dat je als hondenuitlaatservice je boterham wilt verdienen toch?


Er is geïnvesteerd; die bus is ooit aangeschaft en ingericht. Nou oke, dat inrichten valt wel mee trouwens; bij de gemiddelde uitlaatservices worden honden onveilig vervoerd. Aanschaf van goede kleding en schoenen voor de begeleider(s). Sleutelbeheer, rijroutes plannen, honden aanlijnen/afdrogen in bus of terug in de woning doen. Je bent al snel een uur, of langer, bezig om de honden op te halen. Bij het wegbrengen ben je dus ook een uur bezig. De wandeling duurt 1 uur. Dus je bent totaal minimaal 3 uur onderweg.
Als je met 1 ronde in totaal 3 uur weg bent, kun je zo’n ronde dus ook maar 2x per dag doen? Je moet tussendoor ook wat eten, drinken, schoonmaken? (schoonmaken wordt ook nog wel eens ‘vergeten’ trouwens)
Daarbij komen dingen als zoals werving, administratie, verzekeringen en niet te vergeten; je moet er ALTIJD staan in weer en wind plus de verantwoording die je als hondenuitlaatservice hebt voor het fysiek en mentale welzijn van de honden en omgeving.


Het welzijn van de hond
Daarover kunnen we heel duidelijk zijn; de gemiddelde hond leert meer vervelende dingen dan goede dingen in zo'n groep opgewonden honden.
Onderlinge irritaties, in roedelverband andere honden intimideren, want samen durf je meer. Je ziet wel een blije hond hoor....als ie dan eindelijk uit de bus kan. Helemaal happydepeppy, blij dat ie eindelijk uit de bus mag, maar massaal vervoerd worden en zo lang te moeten wachten is natuurlijk geen pretje. Veel busjes hebben geen airco of verwarming achterin. Dan ga ik er ook maar even vanuit dat de hond is uitgelaten voordat de eigenaar de deur dicht trok en naar het werk ging, maar uit ervaring weet ik dat dit lang niet altijd het geval is en komt de hond met hoge nood de bus in; dus een poep”feestje’ in de bus! Het arme dier...


Als je pech hebt wordt je hond ook nog eens gebruikt voor promotiemateriaal om het ‘leiderschap’ van de HUSSER te promoten. Filmpjes van 15 honden aan een dun koordje naast de fiets/step of zittend op een trap…
Hoe zou je filmpjes vinden van schoolkinderen die in een rijtje door het verkeer worden geleid en geen stap verkeerd (durven) zetten? Zeggen we dan ‘mijn kind heeft het naar haar zin en wat zorgt de juf goed voor mijn kind?’ Of kijk je daar dan doorheen en zie je dat de juf vooral iets over haar eigen discipline wil zeggen en dat je kind het mogelijk niet zo leuk heeft?
Beste hondeneigenaren hoe denk je dat zo'n HUS deze discipline voor elkaar krijgt? Wordt wakker! De kennis van de gedragstherapie en training van de gemiddelde husser is niet gestoeld op kennis en diervriendelijkheid hoor! Eerder op een vinnige training om 15 honden in het gareel te houden, een boek lezen en het volgen van aversieve trainers op tv. Terwijl we  ook zien dat het ‘leiderschap’ en roedelverhaal’ niet werkt, als de ‘meute’ een andere hond in het vizier krijgt…
Realiseer je dat wij werkelijk nog NOOIT een hondeneigenaar zijn tegengekomen die zegt; "Leuk, ik zie daar een hondenuitlaatservice, daar loop ik relaxed langs"


Je hond blijft gezonder en wordt blijer van een wandeling met maximaal 3-4 honden die hij leuk vindt. Veel snuffelen, beloningen, gekwispel, relaxed..... maar daar verdient een hondenuitlaatservice geen droog brood aan natuurlijk.
Dus hondenuitlaatservices, gooi het eens over een andere boeg dan is iedereen blij! In plaats van Staatsbosbeheer of de media te belagen met petities, kan er ook gewerkt worden aan de oorzaak; de prijzen, oog voor welzijn. Dingen als tekenhalsbanden knopen, ‘scholingen’ tot zelfbenoemd osteopaat, interne opvoedcursussen, gedragstherapieconsulten zonder papiertje, leiderschapstiktoks….het is allemaal niet relevant voor het welzijn van de hond maar alleen voor jouw portemonnee en naamsbekendheid. Het maakt jou geen betere husser!!


Hondeneigenaren moeten gaan nadenken over het welzijn van hun honden en dat dit wat mag kosten. Honden kunnen niet zeggen wat ze ervan vinden, maar op basis van de lichaamstaal en groepsdynamiek zie je dat veel honden niet veilig worden gehouden voor de groep en omgeving. Er zijn strikte regels voor veevervoer. Maar ik zie wel filmpjes met 3 teckels los op de voorstoel? Honden die met meer dan 30 graden in de bus worden rondgereden bij de ophaalroute. Honden 3-hoog in stalen benches. Geen uitlaatrondes in kleine groepen voor oude honden of honden met fysieke gebreken. Er raken regelmatig honden zoek. En wat dacht je van de verplichting van veel uitlaatservices om je hond te moeten castreren anders mag je hond niet mee? Net alsof je ongecastreerde hond een vechtmachine is of alles bespringt wat hij tegenkomt


Misschien hoort een goede prijs voor een goede persoonlijke opvang bij het gewone levensonderhoud van een gezin met hond! Als je van je hond houdt zou je voor levenskwaliteit moeten gaan… vooral omdat jij op je werk zit en geen tijd hebt. Het is dan inderdaad pijnlijk dat er dan een punt komt waarop hondeneigenaren moeten concluderen dat een hond, qua tijd en financiën, niet past in hun leven...